Oğlum çok saldırgan

Soru

Sizden bir öneri istiyorum allah rızası için. 2 yaşında oğlum var ve sürekli akranlarına ve biz anne babasına eliyle vuruyor ya da elindeki şeyleri fırlatıyor. Tepki gösterincede oyun sanıp gülüyor ve devam ediyor. Gözlerine bakıp hayır yapmamalısın, insanların canını acıtmaya hakkın yok, böyle fırlatınca vurunca canımızı acıtıyorsun, bunu yapma lütfen! diye sürekli telkinde bulunuyorum ama nafile…

Bazen sabrım tükeniyor ve bağırıyorum ama o karşılık olarak gülüyor ve devam ediyor. Ne yapacağımı bilmiyorum sevgi dolu bi ortamda yaşıyor. Neden böyle yaptıgını anlamaya çalışıyorum ama olmuyor. Durduk yere patt diye vuruyor, nedenini çözemiyorum ve çok üzzülüyorum. Lütfen yardım istiyorum psikoloğa götürdüm yapabileceğiniz sadece engellemek net tavır sergilemek dedi. Yapıyoruz ama işe yaramıyor?

Devam Ediyor 0
Gül karacan 6 sene 1 Cevap 1508 görüntüleme

Cevap ( 1 )

  1. Değerli Gül Hanım,
    Çocuğunuz tam olarak özerklik döneminin içinde. Gelişimsel döneminin özelliğinden dolayı çocuğunuz zaten denilenin aksini yapacaktır. Otur diyeceksiniz, oturmayacak, kalk diyeceksiniz kalkmayacak, dokunma diyeceksiniz dokunacaktır. Ben merkezciliğinin olduğu ve merak duygusunun en üst seviyelerde bulunduğu bir dönem içindesiniz. 3 yaşına kadar bu iç dinamik artarak devam eder. Çocuk 4 yaşını engellenmeden tamamlar ve çocuğa sınırları da öğretilirse bu dönemi sağlıklı şekilde atlatmış olur. Bilmeniz gereken şey; bu gelişimsel dönemin geçici olduğudur.
    Çocuğunuzun burada yaptığı şey aslında sizin tepkinizi ölçmek. Çocuğunuza karşı tepkisiz kalmanız daha doğru olacaktır. Örneğin;çocuğunuzun vurma eylemi karşılığında hiç bir şey olmamış gibi davranmanız ve farklı bir şey ile ilgilenmiş olmanız onun bu davranışını söndürecektir. Çocuğunuzun oluşturmak istediği etki karşılıksız kalmış olacak ve işe yaramamış olacaktır.
    Aslında çocuğunuzun amacı sizin canınızı acıtmak ya da çevresine zarar vermek değil, oluşturduğu etkinin kendisine olan tepkisini görmek ve sonuçlarını öğrenmek olduğudur. Genelde yapılan hatalardan biri “Bak aynısı sana yapayım da gör nasıl acıtıyor” gibi verilen tepkisel davranışlar, çocuğun eylemlerini tetikler. Ayrıca; çocuğun vurma eyleminin can acıttığını anlayabilmesi için de empati yeteneğini kazanmış olması gerekir ki bu, onun için çok erken bir yaş Gül Hanım.
    “Hayır”ın sihirli gücünü yitirmemek için gerektiğinde “hayır” demek gerekir.Çocuğunuz eğer kendisine ya da çevresine karşı tehlikeli bir davranışta bulunursa bu durumda yapacağınız şey; kararlı ve sevecen bir tutum ile çocuğunuza yaklaşmanız ve o tehlikeli davranış karşısında “hayır” demenizdir.
    Sevgilerimle.

Sende konu hakkında düşüncelerini paylaş